“Війна неминуча, але чим пізніше вона буде – тим краще” – Євген Дикий

Українці мають записуватися до територіальної оборони. У теробороні, яку розгортає держава, багато бюрократичних обмежень. Треба готувати неформальні загони, на кшталт самооборони Майдану.

Про це розповів біолог і командир роти 24-го батальйону “Айдар” Євген Дикий.

“Це допоможе, якщо війна таки почнеться. І є серйозним фактором стримування для Росії, вважає він. Вона має травму двох чеченських воєн. На приборкання території розміром з Київську область вона витратила десять років. Там був масовий опір всього населення. Якщо продемонструвати Путіну, що у нас він зіткнеться з Чечнею в 40 мільйонів це може налякати. І компенсувати нам відсутність ядерної зброї”.

Російське командування вважає, що легко розіб’є нашу армію. Треба продемонструвати, що в Україні на них чекатиме партизанський спротив, як в Афганістані і Чечні, наголошує Дикий.

“В межах кожної родини треба визначитися: хто братиме пряму участь в опорі, хто забезпечуватиме тил, а кого треба евакуювати в безпечне місце”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Якщо відновите аптечку, купите набір сухпайків – це знизить паніку” – психолог

Треба скрізь у соцмережах, на громадських заходах дякувати західним союзникам, вважає ветеран.

“Через заяви деяких наших політиків, мовляв, не треба нагнітати і перебільшувати загрозу, у західній пресі почали сумніватися щодо доцільності передачі зброї Україні. Раніше ми показали, що від Євросоюзу відмовився Янукович, а не народ України. Окремі політики можуть недооцінювати допомогу, але українці готові захищатися. І потребують іноземної зброї”, сказав він.

Влада має сприйняти російську загрозу як дуже реальну. Не можна до останньої миті плекати надію, що пронесе, переконаний Дикий.

“Чим краще будемо готові тим більше шансів, що нічого не станеться. Хоч ця війна неминуча. Вона витікає з усієї логіки розвитку незалежної України і сучасної Росії. Остання обрала шлях відновлення імперії в кордонах колишнього СРСР. Не приховує цього. Для нас це неприйнятно. Все, що ми робимо, хай криво і повільно, спрямовано на те, щоб ніколи знов не опинитися в Російській імперії. І щоб стати частиною Заходу”, сказав він.

Чим пізніше буде війна тим краще. Нам потрібен час на підготовку, накачування м’язів. Але готуватися треба так, наче вона почнеться завтра, стверджує ветеран.

“Це стосується як військової підготовки, так цивільного захисту. Розгортання тероборони відбувається з шаленими затримками, але почалося. А от підготовка до захисту населення під час бомбардувань, евакуація мирних жителів з районів бойових дій проводиться більше на папері, ніж у реальності. Дипломатичні зусилля спершу були непоганими. Але останній тиждень наша влада почала обурюватися чи не занадто Захід нагнітає? Ні, не занадто, а цілком пропорційно до реальної загрози. Треба дякувати тим, хто допомагає. І просити ще”, сказав він.

Прості українці мають виявляти активність скрізь, де мають змогу, підсумовує Дикий.

“В територіальну оборону можна записуватися як чоловікам, так і жінкам. Там абсолютна рівність. Я б рекомендував проходити курси надання медичної допомоги. Активність в соцмережах теж корисна, якщо не на нагнітати паніку, а на обговорювати, як діяти. Треба прийняти факт, що війна цілком можлива. І в кожного має бути план А нормальне життя, коли війна заморожена на східному кордоні. І план Б на випадок, коли бойові дії прийдуть до нас. Обговорювати в соцмережах, у кого який план Б, корисно”, каже він.

Росія готова атакувати Україну, але остаточного рішення ще не прийнято.

Можливі кілька сценаріїв, включаючи дії щодо дестабілізації уряду в Києві або підтримки сепаратистів на сході України та просування лінії розмежування. Про це керівник федеральної розвідки Німеччини Бруно Каль сказав в інтерв’ю Reuters.

Read Previous

Нам соромно за дії російської влади, – перший підписант звернення до Кремля проти війни з Україною

Read Next

Післямова відставки. Яким може бути майбутнє Шевченка

Most Popular