Не декларували майно та “відмазували” п’яних водіїв – Зеленський призначив 27 недоброчесних суддів

Президент Володимир Зеленський призначив на посаду 27 суддів, яких не схвалила Громадська рада доброчесності.

Рада вважає, що ці судді не відповідають критеріям доброчесності та професійної етики, повідомляє Dejure.foundation.

Президент призначив суддів на прохання нереформованої Вищої ради правосуддя. Вона звернулася з проханням “розв’язати гостру кадрову кризу, що склалася в українських судах”.

“Більшість суддів із цього списку дістали негативні висновки через недекларування майна та відмазування п’яних водіїв від відповідальності”, – ідеться в повідомленні.

За законом суддя, якого Громадська рада доброчесності не схвалила, не проходить кваліфікаційне оцінювання, поки рішення щодо нього не ухвалить Вища кваліфікаційна комісія суддів у повному складі. ВККС може підтримати рішення Громадської ради доброчесності або подолати його 11 голосами.

Більшість із новопризначених суддів не пройшли кваліфікаційне оцінювання. ВККС оцінку не розглянула й не скасувала. Зараз комісія не працює – до неї нещодавно оголосили конкурс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 48 друзів Вовка: активісти розповіли про ОАСК, який Зеленський ліквідовує восьмий місяць

“Попри те, що закон вимагає від президента призначити на посаду судді всіх, кого рекомендувала ВРП, вважаю, що президент мав би утриматися від будь-яких призначень до завершення перевірки на доброчесність чинного складу ВРП і формування нової ВККС. Адже не можна, з одного боку, ініціювати реформу ВРП через сумніви в її доброчесності, а з іншого, призначати суддями осіб, яких з основними порушеннями закону така рада рекомендувала”, – прокоментував адвокаційний менеджер Dejure.foundation Степан Берко.

Президент Володимир Зеленський призначив 28 суддів, серед яких двоє – судді Майдану. Ідеться про суддів: Андрія Ключника зі Святошинського районного суду міста Києва й Петра Зарубу з Дарницького райсуду. 2014 року Ключник ув’язнив учасника Революції гідності Олександра Костура через участь у протестах.

Read Previous

Знову негативна динаміка. В Україні за добу 38 257 випадків Covid-19

Read Next

Українські банки минулого року заробили вдвічі більше, ніж у 2020-му

Most Popular