Українські банки минулого року заробили вдвічі більше, ніж у 2020-му

Історично рекордні 77,5 млрд грн чистого прибутку отримали у 2021 році платоспроможні банки, що майже вдвічі більше, ніж у 2020 році (39,7 млрд грн), та на 33% більше, ніж у докризовому 2019 році (58,4 млрд грн). Рентабельність капіталу сектору зросла до 35,2% порівняно з 19,2% у 2020 році.

Станом на 01 січня 2022 року із 71 платоспроможного банку 66 були прибутковими та отримали чистий прибуток 77,9 млрд грн, що перекрило збитки п’яти банків на загальну суму 0,4 млрд грн. Прибуток сектору концентрований: п’ять найприбутковіших банків сформували 67% усього прибутку, повідомляє сайт Національного банку України.

У ІV кварталі 2021 року чистий прибуток банків був найбільшим, коли додатково до рекордних темпів зростання процентного доходу банки розформували резерви 26,1 млрд грн, що в 12,6 раза більше порівняно з ІV кварталом 2020 року.

“Переконливий фінансовий результат 2021 року підтверджує відмінний стан банківського сектору: він стійкий, ефективний, цікавий для інвесторів та здатний підтримати економіку ресурсом. Це результат величезної системної роботи останніх років. Рекордна прибутковість та наявний запас капіталу свідчать про готовність банків до запровадження нових регуляторних вимог для підвищення стійкості перед майбутніми викликами та збереження фінансової стабільності”, зазначив Голова Національного банку України Кирило Шевченко.

Головними чинниками прибутковості банківського сектору у 2021 році стали подальше зростання операційної ефективності та істотне скорочення відрахувань до резервів. Так, річний приріст чистого процентного та комісійного доходів становив 39% та 25% відповідно. Цьому сприяло збільшення процентних доходів від кредитування, яке суттєво пожвавилося після кризи.

Подальше зростання обсягу безготівкових операцій забезпечило збільшення комісійних доходів банків. Швидше зростання чистих процентних та комісійних доходів порівняно з операційними витратами підвищило операційну ефективність банків. Відрахування в резерви під кредити за рік скоротилися на 58%. Крім того, були розформовані раніше зарезервовані кошти, пов’язані з юридичними ризиками.

“Накопичені резерви дають нам змогу згладжувати надмірні курсові коливання внаслідок валютних інтервенцій. Для збалансування валютного ринку НБУ продав з початку 2022 року півтора мільярда доларів. У нас достатньо резервів для того, щоб і далі дотримуватися нашої стратегії валютних інтервенцій і згладжувати коливання”, – переконаний Голова Національного банку України Кирило Шевченко.

Фіксувати обмінний курс регулятор не планує.

Read Previous

Не декларували майно та “відмазували” п’яних водіїв – Зеленський призначив 27 недоброчесних суддів

Read Next

Роман після крадіжки, контрабандисти на гелікоптері, Регіон.ЮЕЙ, 9 лютого 2022

Most Popular