“Якщо Британія правильно розіграє карти, то зможе знову показати себе як союзник США №1” – західна преса про інтереси країн у російсько-українській війні

За конфліктом на кордоні Росії та України стежать лідери світових країн. США президента Джо Байдена прагнуть показати, що Америка повернулася як впливовий гравець у світі, а демократам потрібна перемога перед проміжними виборами до Конгресу в листопаді. Велика Британія після брекзиту теж шукає своє місце у світі, а прем’єр Борис Джонсон хоче скористатися кризою, щоб не втратити пост. Він утрачає рейтинг через вечірки під час суворого карантину. Президент Франції Еммануель Макрон намагається зіграти роль лідера Європи й розв’язати кризу, поговоривши з главою Кремля Володимиром Путіним. У нього в квітні вибори й потрібні досягнення для переобрання на другий термін. За ситуацією стежить Китай Сі Цзіньпіна, який хотів би бачити в Москві молодшого партнера, і щоб Захід не втручався, якщо він вирішить захопити Тайвань. Gazeta.ua зібрала ці думки, які лунають у західних ЗМІ.

Джонсон намагається зробити Британію знову Великою?

Російська загроза Україні стала першою великою зовнішньою кризою після брекзиту, у якій Велика Британія може зіграти на повну силу. Показати, що Лондон із його військовою міццю залишається глобальною силою. Про це пише The Guardian.

Українська криза випробування для дипломатичної мережі Британії та спосіб довести, що за межами ЄС вона набула нової зовнішньополітичної гнучкості.

На особистому рівні прем’єр Джонсон також сподівається, що Україна стане його моментом слави, щоб довести, що він може проявити державну мудрість. Хоче присоромити ЗМІ, щоб припинили “травлення” через його вечірки під час карантину. Багато брифінгів на Даунінґ-стріт (вулиця, де працює прем’єр. Gazeta.ua) зображували Джонсона в центрі світових подій, поки британська преса й політики зайняті дрібними внутрішніми чварами.

Це контрастує із суворою реальністю, коли заплановані телефонні розмови Джонсона з Путіном скасовували. Через те, що депутати в парламенті затримали його, щоб запитати, чи були вони такими дурнями, щоб дотримуватися встановлених ним правил карантину, а він ні.

Лондон виразно бачить поставлені на шальки терезів питання захист архітектури безпеки у світі після розпаду СРСР

Але це не вся картина. Лондон чітко бачить поставлені на шальки терезів питання захист архітектури безпеки у світі після розпаду СРСР.

Велика Британія також має глибокі військові зв’язки з Україною, на основі яких надає Києву протитанкову зброю нового покоління. Вона тепер сподівається, що військовий союз з Україною можна розширити завдяки іншому близькому союзнику Варшаві. Цю ідею з ентузіазмом підтримав польський прем’єр Матеуш Моравецький. Це може виявитися способом наблизити Україну до неформального безпекового союзу з партнерами НАТО без фактичного вступу в Альянс. Це було б балансом для Веймарського трикутника (неформальне об’єднання Франції, Німеччини й Польщі. Gazeta.ua).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Однопартійці британського прем’єра говорять про його неминучу відставку

Якщо Велика Британія правильно розіграє карти, то зможе знову показати себе як союзник США №1. Розвідка Лондона працює в тісній співпраці з Вашингтоном, даючи спільну оцінку високої імовірності вторгнення Росії в Україну. Провідні британські кіберексперти літали до Вашингтона, щоб обговорити, що робити для протистояння росіянам в Україні.

Велика європейська гра

Джонсон не проти нагадати також Байдену про надійність Лондона, насваривши колишніх суперників у ЄС Париж і Берлін. Він попередив французького президента Макрона, щоб не намагався використати кризу для просування свого проєкту стратегічної автономії ЄС від США, пише The Guardian.

Також глава Франції використовує кризу, щоб уявити себе лідером ЄС і заробити політичних балів напередодні президентських виборів у квітні.

Німеччина через історичні травми не хоче сваритися з Росією, а німецький бізнес сильно залежить від російського ринку й газу. Тож попри те, що в Берліні новий уряд канцлера Олафа Шольца, політика країни щодо російської кризи доволі обережна. Берлін говорить про “високу ціну” для росіян за можливе вторгнення. Але не підтримав Байдена, який заявив про відмову від запуску газопроводу “Північний потік-2” у разі російської агресії.

З цілого ряду історичних та економічних причин Німеччина завжди була осторонь російської кризи. Це навіть спонукало британське МЗС лобіювати у Вашингтоні розширення “нормандського формату”, долучивши США й Велику Британію.

Британські дипломати також намагаються використати свій давній вплив у мережі колишніх союзників усередині ЄС. Зокрема в країнах Балтії та Східної Європи. Балтійські держави й Польщу не потрібно переконувати в російській загрозі. Вони розчаровані відмовою Німеччини дозволити їм надати Україні зброю німецького виробництва. Але слова Лондона про російську загрозу жорсткіше сприймають у Словаччині, Угорщині та Хорватії.

Джонсон також розмовляв телефоном із лідером Туреччини Реджепом Ердоганом. Анкара зацікавлена у збалансуванні Москви в регіоні Чорного моря, тому також дипломатично й військово допомагає Києву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Москва не готова йти на поступки” що для України означає зустріч Путіна та Макрона

Є одна проблема з політикою щодо Москви слабкий підхід Лондона до російських олігархів, які мають майно в Британії. Але британці заявили, що активи й майно російських олігархів та їхніх сімей у Сполученому Королівстві можуть заморозити в разі агресії Росії.

Байден лідер вільного світу. Чи ні?

Внутрішній порядок денний Байдена зайшов у глухий кут. Результати його рейтингів жахливо низькі попри бурхливе зростання економіки США. У нього залишилося невелике часове вікно, щоб провести свої справи через Конгрес, де в його Демократичної партії зараз більшість. Восени парламент, напевно, “захоплять” республіканці. Тоді відбудуться проміжні вибори до Конгресу. Тому коли Путін почав перекидати війська до України, погрожуючи тотальною війною в Європі, це здавалося черговою непотрібною кризою для Байдена, у якого й так купа проблем, пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Терпи, моя красавица”: в адміністрації Байдена різко відреагували на слова Путіна

Ніхто в США не хоче війни або навіть економічних наслідків, які можуть статися, якщо Штати та їхні союзники в НАТО запровадять обіцяні санкції проти Росії. Але в міру того, як криза минає, експерти кажуть, що вона може бути на користь Байдену.

Для Байдена, який називає нинішню епоху переломним моментом між демократією та автократією, протистояння російській агресії шанс підкреслити свою роль як лідера вільного світу

Путін і Росія знайомі теми для Байдена, який знає главу Кремля особисто. Був головою комітету з міжнародних відносин Сенату під час приходу Путіна до влади. Для Байдена, який не раз називав нинішню епоху “переломним моментом боротьби між демократією та автократією”, протистояння російській агресії шанс підкреслити свою роль як лідера вільного світу.

“Це визначальний момент для Байдена в його довгому політичному житті. Він бачить світ у системній боротьбі демократій і автократій. Тепер перед ним виклик протистояти цьому діагнозу”, каже головний виконавчий директор Atlantic Council Фред Кемпе.

Байден у перший рік у владі зосередився на внутрішніх справах боротьба з пандемією та її економічні удари по громадянах США, масштабний ремонт інфраструктури. Але всюди наголошував на своїх повноваженнях щодо міжнародних справ.

Загроза Росії знову напасти на Україну питання, яке легко засвоюють американці. Особливо ті, хто пам’ятає холодну війну

Байдену потрібна зовнішньополітична перемога після катастрофічного виведення військ США з Афганістану в серпні 2021 року. На відміну від внутрішніх проблем чи тонших справ зовнішньої політики, загроза Росії знову напасти на Україну питання, яке легко розуміють американці. Особливо ті, хто пам’ятає холодну війну. Порівняння ситуації з Другою світовою війною, як це опосередковано зробив Байден, коли сказав, що російське вторгнення стане найбільшим із часів тієї війни та “змінить світ”, працюють на його користь.

Путін хоче розділити Європу, США та їхніх союзників у НАТО вторгненням в Україну. Завдання для Байдена об’єднати всіх проти загальної небезпеки. Це перевірка його здатності достукатися до союзників в НАТО.

Якщо США вступлять у війну, адміністрація Байдена відповість справді гострими санкціями, які економічно дорого коштуватимуть ЄС і Штатам.

Байден назвав конфлікт “перевіркою бажання вільного світу захищати демократію”. Це вирішальний момент для нього, для майбутнього Європи та світових демократій.

Китайська гра між Тайванем та Україною

Минулого тижня глава МЗС Китаю Ван Ї назвав побоювання Росії щодо безпеки “законними”, заявивши, що до них слід “ставитися серйозно й приймати”. Посол Китаю в ООН Чжан Цзюнь заявив, що Китай не погоджується із заявами США, що Росія загрожує миру в світі. Він також розкритикував США за скликання засідання Ради Безпеки ООН, порівнявши його з “мегафонною дипломатією”, яка “не сприяє” переговорам. Про це пише ВВС.

Досі позиція Китаю щодо російської кризи була обережною, не доходячи до прямої підтримки Росії. Але тепер китайські державні ЗМІ пишуть різкіше.

Криза відносин Пекіна із Заходом збіглася з таким самим протистоянням Росії. Вона виникла на тлі розквіту антизахідних настроїв у КНР через критику геноциду мусульманських меншин у Сіньцзяні, придушення демократії в Гонконгу й загроз війни з Тайванем.

На думку Москви й Пекіна, саме США й НАТО поводяться, як хулігани, відмовляючись поважати суверенне право інших країн, таких як Росія та Китай, захищати свої території та сфери впливу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Путін любить цифрову симетрію і може влаштувати провокацію 22 лютого” військовий експерт

Китайська Global Times пише про “дедалі тісніші відносини між Китаєм і Росією, які створюють останню лінію захисту світового порядку”. А китайське державне інформагентство “Сіньхуа” пише, що США намагаються “відвернути увагу від ситуації всередині країни й відродити вплив на Європу”.

Експерт американського Brookings Institution Джессіка Брандт каже, що таку китайську риторику опублікували кількома мовами у Twitter (заборонений у Китаї. Gazeta.ua), щоб формувати у світі негативне ставлення до США й НАТО.

Мета Китаю підірвати м’яку силу США, привабливість ліберальних інститутів. Це приклад, як Пекін посилює тези Кремля щодо України, коли це відповідає його інтересам

“Мета Китаю підірвати м’яку силу США, авторитет і привабливість ліберальних інститутів. Також дискредитувати відкриті західні ЗМІ. Це приклад того, як Пекін регулярно посилює тези Кремля щодо України, коли це відповідає його інтересам”, каже вона.

Китай і Росія в ці дні ближчі, ніж будь-коли із часів Сталіна й Мао, вважають деякі експерти. Агресія Росії проти України 2014 року підштовхнула Москву в обійми Пекіна, який запропонував економічну й дипломатичну підтримку Росії в умовах міжнародної ізоляції.

З 2014 року їхні стосунки розцвіли. Китай є найбільшим торговим партнером Росії, і 2021-го двостороння торгівля досягла нового максимуму $147 млрд. Країни підписали торік угоди для тісніших військових зв’язків, активізуючи спільні військові навчання.

Експерти вважають, що в разі ескалації конфлікту, який призведе до запровадження західних санкцій проти Росії, Китай прийде з економічною допомогою Росії. Це можуть бути альтернативні платіжні банківські системи, кредити для російських банків і фірм, збільшення закупівель нафти й газу з Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Росія може піти на компроміс” що для України означають переговори Путіна й Макрона

Усе це обійдеться Китаю фінансовими витратами й можливими санкціями. Але поки що риторична підтримка Москви недорогий крок для Пекіна.

“Активніша підтримка Росії може бути неприйнятною для ЄС і США, головних торгових партнерів КНР. Це може спровокувати їню реакцію, санкції” пише політолог Міньсін Пей.

Багато хто думає: чи втрутиться США, якщо Росія вторгнеться в Україну? І чи зроблять вони те саме, якщо Китай спробує силою повернути Тайвань? Цей острів вважає себе незалежною країною, а Америку головним союзником.

Жахливі перегони ядерних озброєнь

58% американців хочуть дозволити Україні подати заявку на членство в НАТО

Опитування американських соціологів із Politico-Morning Consult свідчить, що більшість американців підтримують Україну. 63% хочуть запровадити проти Москви санкції в разі вторгнення. 58% хочуть дозволити Україні подати заявку на членство в НАТО. 49% кажуть, що НАТО не має заважати Україні вступати в Альянс, боячись вторгнення Росії. 48% підтримують відправлення військ США у Східну Європу для підтримки союзників НАТО. Про це в The Washington Post пише колишній головний спічрайтер президента Джорджа Буша-молодшого Марк Тіссен.

Багато хто запитує: чому Україна це проблема США? Відповідь: якщо Штати дозволять Росії вторгнутися і повалити демократію в Києві, наслідки будуть у всьому світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден і Макрон після візиту до Києва й Москви поговорили телефоном

Китай стежить. Якщо Путін зможе вторгнутися в Україну, Тайвань може бути наступним. Після катастрофічного виведення військ США з Афганістану Китай відправив рекордну кількість винищувачів і бомбардувальників у зону протиповітряної оборони Тайваню, що стало найбільшим вторгненням китайських ВПС у повітряний простір Тайваню за всю історію.

Якщо США не вдасться стримати Росію, Китай може подумати, що має вікно часу через слабкого президента Байдена, щоб розтрощити тайванську демократію. Результатом може стати війна в Тихому океані.

Північна Корея та Іран також стежать. Якщо Путін вторгнеться, обидві країни матимуть стимули для прискорення розробляння ядерної зброї та засобів її доправлення. Обидві знають, що після розпаду СРСР Україна успадкувала арсенал майже з 2000 одиниць стратегічної ядерної зброї. Але в грудні 1994 року за посередництва США погодилася відмовитися від нього. Натомість Росія зобов’язалася не нападати на Україну, а США й Велика Британія пообіцяли “надати Україні допомогу, якщо та стане жертвою агресії”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Провальний візит Макрона в Москву й некрофілія Путіна що пише світова преса

2014-го Росія порушила угоду напала та анексувала Крим. Тепер Путін погрожує закінчити роботу. Якщо йому дозволять, жодна країна ніколи більше не відмовиться від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки США. Навпаки, урок Пхеньяна для Тегерана буде в тому, що єдиний шлях до незалежності розробляння та розгортання ядерної зброї і ракет для її доправлення.

Це може спровокувати глобальні перегони озброєнь. Саудівська Аравія обіцяла створити власний ядерний арсенал, якщо Іран стане ядерною державою. Нерозповсюдження ядерної зброї у вигляді, у якому знаємо зараз, швидко помре. Довіра до США й НАТО буде підірвана.

Наслідки бужуть скрізь. Павутина союзів безпеки Америки, яка гарантувала мир і стабільність у світі, буде знищена. Усе опиниться під загрозою.

Read Previous

Зеленський попросив Байдена якомога швидше відвідати Україну

Read Next

В Офісі Президента заявили про засідання Кабміну щодо авіапростору України

Most Popular