Перша психологічна допомога при кризових подіях

Новини міняються в Україні дуже стрімко, і кожного дня фейсбук і медіа гудуть від нового інформ приводу, але як і ковід два роки тому так одна особливо тривожна новина не сходить з вуст українців останні 2 місяці.

😭То іноземна розвідка говорить що нападе то експерти завіряю що напади на великі міста дуже малоймовірні , зброю завозять а дипломатів вивозять. Світ нарешті робить те чого ми просимо з 2014 року, грунтовно допомагають а не тільки висловлюють «стурбованість».

І хоча я впевнена що кожен хто читає цей текст так чи інакше живе в реальності війни в нашій країні уже 8 років, новини про повномасштабний наступ значно підвищують рівень тривоги.

🤔Коли ти не можеш «втекти» від новин і обговорень цього,( тут наша «соціальна бульбашка» грає в злу іронію з нами), як розібратися в ситуації а не накрутити себе і оточуючих сидячи вдома на «тривожній валізці»?

😉Зразу скажу, що не варто відміняти своє майбутнє ( це дуже великий подарунок для хворих виродків) чи перестати планувати щось дальше ніж на місяць, але бути готовим, знати що будеш робити «раптом що» і отримати нові знання при підготовці – завжди хороша ідея. (Тим більше коли в твоєму туманному і незрозумілому майбутньому є щось продумане і надійне – рівень тривоги зменшується).

♻️Отже, після такого довгого вступу можна перейти до основної теми поста, якраз там де корисна інформація) Коротко не вийде тому в цьому пості ми розберемо базові речі : що таке перша психологічна допомога які основні принципи, коли і хто може її надавати.

🔰Декілька означень :Перша психологічна допомога (ППД) – це сукупність заходів загальнолюдської підтримки та практичної допомоги ближнім, які відчувають страждання і потребу. ППД може надавати не лише професійний психолог, а й інший спеціаліст, людина, яка знайома з правилами надання ППД

⛔Кризові події – стихійні лиха, нещасні випадки, аварії, катастрофи, озброєні конфлікти – призводять до соціальних і психологічних наслідків, які порушують нормальний плин життя людей. Коли перед людиною виникає загроза, її природною реакцією на таку зміну у звичному для неї оточенні є стрес – стан фізичного та/або психологічного збудження.

❗Стрес (від англ. Stress – напруга, тиск) – неспецифічна реакція організму у відповідь на дуже сильну дію ззовні. Стрес як особливий психофізіологічний стан забезпечує захист організму від загрозливих і руйнівних впливів: як психічних, так і фізичних. В організмі розвивається функціональний стан, який характеризується комплексом реакцій різних систем організму. Таким чином, стрес – це нормальна реакція здорової людини, захисний механізм біологічної системи.

⚜️Три основних принципи надання першої психологічної допомоги – спостерігати, слухати та спрямовувати. Ці принципи допоможуть вам правильно оцінити кризову ситуацію та забезпечити свою безпеку на місці події, знайти підхід до постраждалих, зрозуміти, що їм необхідно, та спрямовувати їх туди, де вони зможуть отримати практичну допомогу та інформацію.

🤔Як діяти і коли ж надавати першу психологічну допомогу? Якщо ви опинилися на місці катастрофи важливо пам’ятати про безпеку. Перше що потрібно зробити – зберігаючи спокій та чіткість дій, швидше покинути місце джерела травми , допомагаючи також у цьому іншим але не втрачаючи при цьому швидкість.

⭕Запам’ятайте, що ви не можете бути впевнені, що небезпека минула і не буде повторних вибухів, обвалів , і чим довше ви залишатиметися в небезпечній зоні тим більша вірогідність, що рятувати доведеться і вас. Це як у літаку , коли у випадку розгерметизації необхідно спочатку одягнути кисневу маску на себе і лиш потім на дитину.

🤟Коли ви покинули зону безпосередньої небезпеки, потрібно в першу чергу перевірити свій власний стан ( при потребі самостійно надати собі першу медичну допомогу, чи звернутися за допомогою до медиків) , після того ви можете переходити до допомоги іншим постраждалим.

☢️Пам‘ятаємо що спочатку надається перша домедична допомога! І лише тоді коли ви бачите що людина не потребує медичного втручання, тобто немає ніяких фізичних пошкоджень можемо переходити до першої психологічної допомоги.

🩸Перша фізична взаємодія на людину яка пережила шок ( окрім випадрік коли реакція людини на стрес – це нервове тремтіння) – це зігріти його\її. Головне слідкувати за тим , щоб температура була помірною, комфортною для цієї людини.

Ми можемо закутати його\її в плед або свою куртку , дати попити води маленькими ковтками чи дати теплого чаю.В наступних постах ми розберемо як допомогти людям з різними видами реакцій на стрес,а більш практично навчитися першій психологічній допомозі зможемо на тренінгу.

❗І наостанок декілька вправ для стабілізації психічного стану.

Протистресове дихання. Повільно вдихніть через ніс , на самому піку вдиху на мить затримайте дихання після чого видихніть як можна повільніше. Це заспокійливе дихання. Постарайтеся уявити , що з кожним глибоким вдихом і довгим видихом ви поступово позбуваєтеся стресового напруження , ніби «видихаєте» його.

Візуальна «інтервенція»Огляньтесь навколо і уважно огляньте приміщення чи місцевість, де ви зараз знаходитися. Зверніть увагу на найдрібніші деталі , навіть якщо ви їх гарно знаєте. Не поспішаючи у думках, переберіть усі предмети один за одним в певній послідовності. Постарайтеся повністю зосередитися на цій «інвентаризації» .Подумки або вголос описуйте навколишню місцевість «От дерево – це дуб , от стовп. пробігла собака….». Зосереджуючись на кожному окремому предметі , ви відволікаєтеся від внутрішнього стресового напруження, направляючи свою увагу на раціональне сприйняття навколишньої обстановки.

Авторка: Оля Вус

Read Previous

Операції можуть бути точковими, – Фролова припустила, де відбудеться ескалація з боку Росії

Read Next

Збірну України з біатлону не пустили на чемпіонат світу в США

Most Popular