Легалізація зброї: в МВС розкрили подробиці законопроєкту

Легалізувати обіг зброї в Україні потрібно таким чином, щоб вона не завдала шкоди та проблем суспільству.

Потрібно ретельно підготувати законодавство, заявив 27 травня радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко в ефірі інформаційного телемарафону, передає Gazeta.ua.

“Зараз Верховною Радою у першому читанні вже прийнятий законопроєкт про легалізацію зброї. Документ чекає другого читання. Я думаю, і громадська думка готова до того, що потрібно легалізувати зброю. Тому що станом на зараз більшість абсолютно щиро вважає, що зброя – це те, що необхідно будь-якій людині та родині. Головне, щоб до другого читання були абсолютно правильно виписані всі підзаконні акти”, – сказав він.

Щоб рішення про легалізацію зброї було безпечним, слід застосувати моделі, вже апробовані в інших країнах. Варто скористатися світовим досвідом, вважає Денисенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не забороняти, а регулювати: Резніков висловився щодо легалізації зброї

“Щодо обмежень, перш за все – це проблеми психічних захворювань. Тут повинна бути не просто довідка, яку можна купити за 200 гривень. Це повинно справді бути обстеженням людини, в якому врахують певні критерії. Зрозуміло, що людина не повинна бути раніше судимою. Та інші речі, які можуть впливати на те, як людина може застосувати зброю не для захисту”, – додав він.

Зазвичай у травмованому суспільстві, де підвищений градус напруги, велика кількість зброї водночас може зупинити агресію.

“У нашому випадку важливо правильно поставитися і правильно провести інформаційну кампанію. Проводити реабілітацію людей із посттравматичним синдромом. Тому в цьому випадку я вважаю, що можна цей шлях пройти відносно безболісно та не мати великих проблем. Зараз наше суспільство готове до цього”, – зазначив радник міністра.

Ухвалення рішення про легалізацію зброї не можна відкладати на післявоєнний час.

“Я думаю, що це можна ухвалювати і найближчим часом також. Але дуже важливо ретельно підготувати все до другого читання законопроєкту. Наскільки я розумію, з цього приводу тривають серйозні дискусії між спеціалістами, які розуміють, як працює законодавство в інших країнах”, – акцентував Денисенко.

У мобільному застосунку “Дія” стартувало опитування про обіг вогнепальної зброї в Україні. Щоб висловити свою думку, українцям потрібно зайти в розділ “Послуги”, потім – в “Опитування”, обрати свій варіант про обіг зброї.

Дискусія про обіг вогнепальної зброї серед громадян триває в Україні вже понад вісім років. Вона стартувала від початку російської агресії. За дорученням президента Володимира Зеленського МВС і парламентарії вирішили запитати, який варіант володіння зброєю українці вважають доречним.

Read Previous

Подоляк розповів, чи є в Європі розкол проукраїнської позиції

Read Next

“Гарячий” привіт: ЗСУ “відпрацювали” артилерією по позиціях окупантів

Most Popular