“Купили квартиру перед війною і встигли пожити в ній один день”

Донька під завалами знайшла записку від батька

“Маю трьох дітей і дев’ять онуків, пише 59-річна Софія зі Львівщини. Чоловік усе життя будував багатоповерхівки, щоб вивчити двох синів і доньку. Усім купили по квартирі. Хлопці знайшли себе. Стали успішними бізнесменами. Доньці в березні виповнилося 30, а досі в декреті. Вчилася на банківській справі, хоч я хотіла, щоб вона стала стоматологом. Зять заробляє, але вона тих грошей не бачить. Народила двійню, а за рік ще одного хлопця. Внуку 5 років, а досі не говорить. Спеціалісти кажуть, що тепер це нормально. Зять водить його на заняття, але результату немає”.

Надсилає фото доньки Устини й онука Мирона. Обоє русяві, зеленоокі, у джинсових шортах. Листи коментує київський біоенергетик Мирослав Олійник.

 Онук улітку заговорить. Дотримуйтеся рекомендацій лікаря. Дитині треба більше часу проводити з однолітками. Добре, якщо заведуть кішку, кролика чи собаку. Це ­викличе в дитини купу емоцій, тому з’явиться бажання їх висловити. До школи відвідуватиме логопеда. Донька навряд чи знайде роботу за спеціальністю, бо не має досвіду. Але без діла не сидітиме. Відкриє в собі кілька цінних талантів і почне бізнес. Не поспішайте критикувати, підтримайте.

“Ми купили квартиру перед війною і встигли пожити в ній один день, розповідає в листі 26-річна Леся з Київської області. 23 лютого в сімейному колі відсвяткували новосілля, а наступного дня схопили ще не розпаковані речі й утекли до свекрів на Прикарпаття. За кілька днів у наш будинок прилетів снаряд. Лише недавно почали розбирати завали й у стосі книжок, які там залишилися, ми знайшли записку від тата: “Хочу, щоб ти народила сина й назвала на честь діда”. Я плакала й цілувала клаптик паперу. Це останнє бажання батька. У березні він загинув. Нам пропонують відбудувати житло, а я не впевнена, що зможу там жити після всього. За кордон їхати не хочу, але й тут залишатися боляче”.

Біоенергетик запалює свічку, обводить нею навколо фото подружжя у вишиванках. Знімок зроблений під час святкування Івана Купала біля озера торік. На дівчині вінок із польових квітів.

 Здійсните бажання тата наступного року. До кінця ­2022-го завагітнієте. Компенсацію за житло отримаєте нескоро. Нову квартиру придбаєте в передмісті столиці. Записка не єдина річ, що батько залишив після себе. Заявіть про право на спадщину, доки не минуло пів року після смерті.

“12 років я жила в Парижі, пише киянка Людмила, 31 рік. У тата там була робота, тому вся сім’я переїхала. Я змінила чотири школи. Батьки хотіли, щоб там вступала в університет. Але повернулася додому, вивчилася і пішла працювати в хорошу компанію. Тато купив квартиру. У 22 роки познайомилася з Анатолієм. Батьки були проти наших стосунків, але він освідчився і я погодилася стати його дружиною. Як виявилося згодом, це треба було йому, аби наблизитися до мого батька. Він зробив його успішним бізнесменом. А зять, замість віддячити, почав заводити романи з іншими жінками. Батьки вмовляли розлучитися, але в нас уже був син Олексій, я завагітніла вдруге. Доки лежала в пологовому, він привів додому іншу жінку. Тато вигнав їх обох і заборонив чоловіку наближатися до мене. Забрав у нього авто й магазини, які допоміг відкрити. Анатолій намагається помиритися. А я, хоч і боюся самотності, понад усе хочу іншого батька для наших дітей”.

 Якщо повернетеся до Анатолія, за кілька місяців пошкодуєте. Він знову стрибне у гречку та зробить вигляд, що нічого не було. Прислухайтеся до батьків. Женіть зрадника й дайте собі шанс бути щасливою. До кінця року на вас чекає незабутнє знайомство. Прийміть запрошення на побачення. Багато спільного матимете з чоловіком, який хоче розділити долю з вами, а не з вашими статками.

“Батько помер п’ять років тому, а на його могилу хтось постійно приносить квіти, залишає лампадки, пише 30-річна Юлія з Тернополя. Ми знаємо всіх його друзів, перепитали в родичів, ніхто не зізнається. Мама підозрює, що мав іншу жінку. Була у ворожки. Та подивилася на татове фото, потім на її долоню, але нічого говорити не схотіла. Невже правда така страшна?”

Вкладає в конверт фото батька високого вусаня в камуфляжі. Знімок зроблено за кілька місяців до смерті. Біоенергетик обводить долонею навколо світлини, заплющує очі.

 Квіти на могилу приносить той, хто вважає себе винним у його смерті. Кається і так спокутує провину. Стосунків на стороні батько не мав, але секретів вистачало. Ще кілька років знаходитимете його заначки у ванні, на балконі та в гаражі.

“Ми з сестрою були дружні, доки не зайшла мова, що робити з батьківською хатою, пише хмельничанка 39-річна Олександра. Вона хоче її продати. Я проти, бо це єдине, що лишилося нам від батьків. Пропоную їй половину суми, а вона хоче всю. Хоча це майно належить нам обом. За чотири місяці війни Ліда двічі виїжджала з України. Роботу знайти не може, бо мови не знає. Покинула чоловіка заради удвічі молодшого хлопця. Сіла на стакан, хоча розуміє, що жіночий алкоголізм страшна штука. Пиячили наші тітка й мати”.

 Сестра хоче продати будинок, щоб погасити кредити. Їх брала для оренди житла й утримання обранця. Довго разом не будуть. Захоче повернутися до першого чоловіка, але він назад не прийме. Без вашої згоди житло не продасть, хоча виставлятиме на продаж і водитиме покупців. Наберіться терпіння. Вам доведеться лікувати її не тільки від алкоголізму, а й від гральної залежності.

“Донька закінчила школу, але вступати до університету не хоче, розповідає в листі 47-річна ­Діана з Рівненської області. До війни планували, що поїде вчитися у столицю. Тепер пропоную їй звернути увагу на університети в Польщі. Але вона не готується до тестування і документи нікуди подавати не збирається. Раніше мріяла бути перекладачем, добре знає англійську й німецьку. Потім захотіла вступати на юридичний. Підозрюю, що причина у її хлопцеві. Він вчиться в Рівному й відпускати її далеко не хоче. А якщо ці стосунки несерйозні? Якщо восени він її покине? Усі однокласники прилаштуються, а вона так і залишиться без вищої освіти”.

Надсилає фото високої білявки з жовто-синьою стрічкою “Випускник 2022” і золотою медаллю.

 Причина не в хлопцеві. Не хоче їхати з дому, щоб не лишати вас на самоті. Поговоріть із донькою відверто. Якщо зареєструється і здасть мультипредметний тест, вступить на бюджет до столиці. Хоч її стосунки з хлопцем не вважаєте серйозними, в цієї пари велике майбутнє. Коханий переведеться на заочне та переїде за нею.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”

Read Previous

Роман Шухевич був успішним підприємцем

Read Next

У Сергія Іванчука влучили п’ять російських куль

Most Popular