Росіян не впускатимуть в Україну

З 1 липня в Україні повертають розмитнення і оподаткування товарів та автомобілів, що ввозять з-за кордону. Відповідне рішення прийняла Верховна Рада.

 Мита повертають на автомобілі й товари, які ввозять платники єдиного податку першої, другої і третьої груп, каже народний депутат Ярослав Железняк, 32 роки. Від сплати митного збору звільняють тих, хто придбав легкові автомобілі з електричними двигунами.

Мито на імпортні товари скасували 6 квітня. З того часу українці ввезли понад 119 тис. машин. Через це до бюджету не надійшло майже 13 млрд грн. Повернення податку й мита щомісяця приноситиме державі щонайменше 3,5 млрд грн.

 Нульове мито може повернутися, говорить експерт із транспорту 36-річний Дмитро Беспалов. Люди не підтримують скасування пільг. На вулиці виходити не почнуть, та в соцмережах буде бунт. На протести в мережі влада реагує так само, як і на вуличні. Масове невдоволення не потрібне нікому.

З 1 липня зросте сума максимальних виплат унаслідок страхових випадків по автомобільному полісу цивільної відповідальності.

За пошкодження авто платитимуть до 160 тис. грн, що на 30 тис. грн більше, ніж зараз. За заподіяну шкоду здоров’ю та життю до 320 тис. грн, було 260 тис. грн. Виплату за пошкодження майна збільшать із 50 до 80 тис. грн.

Із 1 липня Україна ­запроваджує візовий режим для громадян Росії. Дозволи видаватимуть у восьми російських містах і дипломатичних представництвах України у третіх країнах.

 Наявність візи чи посвідки на проживання теж не гарантуватиме росіянам легкий перетин кордону з Україною, каже речник Держ­прикордонслужби Андрій Демченко. У них перевірять, чи дійсний паспорт, чи є обмеження в’їзду від правоохоронних органів України, чи мають візу й достатньо грошей на період запланованого перебування і повернення. Росіяни повинні чітко пояснити мету поїздки. Зараз кордон України перетинають одиниці росіян і лише за наявності вагомих підстав. Усі пункти пропуску з Росією, Білоруссю й на придністровській ділянці кордону закриті.

З 11 липня в громадських місцях Україні заборонять курити кальяни й електронні сигарети.

 Це частина комплексного антитютюнового закону, розповідає 46-річна Лада Булах із Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації. Він прирівнює кальяни й електронні цигарки до класичних. Курити їх в офісах, магазинах, кафе й ресторанах буде заборонено. За рік заборонять рекламувати електронні сигарети й вироби для нагрівання, вільно продавати ароматизовані цигарки й рідини для ароматизації. Також збільшуємо розмір медичних попереджень на пакуванні.

За порушення закону штрафуватимуть. Курці цигарок із пристроїв “Айкос”, “Гло” чи кальянів платитимуть 1 тис. грн. Якщо спіймають удруге 10 тис. грн. За продаж пристроїв для електронних сигарет неповнолітнім оштрафують на понад 1 тис. грн. За повторне порушення на більш як 10 тис. грн.

З 16 липня всі інтернет-ресурси й інтерфейси комп’ютерних програм зобов’яжуть мати україномовну версію. За порушення оштрафують на 311 тис. грн.

 Компанії, які обслуговують українських споживачів в інтернеті, ще з минулого року зобов’язані розміщувати на своїх ресурсах інформацію про товари та послуги державною мовою, каже уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, 44 роки. Відтепер вони повинні мати повноцінну версію українською мовою, що стане основною та завантажуватиметься за замовчуванням. Інакше це буде свідоме порушення вимог закону про державну мову й викликатиме недовіру до опублікованої на ресурсі інформації.

З 24 липня Міністерство внутрішніх справ змінює процедуру отримання водійського посвідчення. Водіїв готуватимуть у п’ять етапів.

 Найперше необхідно пройти теоретичну підготовку в автошколі й отримати свідоцтво, що діє один рік, говорять у пресслужбі відомства. За цей час складають теоретичний іспит у сервіс­ному центрі МВС. Потім треба обрати автошколу для практичної підготовки, пройти там навчання та скласти внутрішній практичний іспит. За це дадуть ще одне свідоцтво. З ним приходять у сервісний центр МВС і складають останній екзамен. За його результатами вирішуватимуть, чи давати посвідчення.

Щоб поновити права, водій може скласти іспити в будь-якому сервісному центрі. Раніше дозволяли лише за місцем реєстрації громадянина. Водночас водії зможуть придбати номерні знаки для всіх типів транспортних засобів.

Польща скасовує допомогу біженцям

З 1 липня в Польщі скасовують безплатні міжміські пасажирські перевезення для українських переселенців.

Таке рішення прийняли через рекордний за 20 років пасажиропотік. За п’ять місяців 2022-го послугами міжміського перевізника скористалися понад 20 млн людей.

Крім цього, з липня уряд Польщі не надаватиме грошову допомогу біженцям з України. Виплати продовжать лише неповнолітнім, вагітним і багатодітним матерям. Щодня переселенці в Польщі отримують майже 300 грн.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”

Read Previous

Вчені встановили новий факт про пращурів людей

Read Next

Ботулізм змінює тембр голосу

Most Popular