Ботулізм змінює тембр голосу

За п’ять місяців 2022 року 20 українців захворіли на ботулізм, двоє померли. Останній випадок виявили в Одеській області. Там 37-річний чоловік отруївся м’ясною консервою, перебуває в лікарні.

 Ботулізм тяжке харчове отруєння, якого треба боятися завжди, розповідає сімейна лікарка 34-річна Ганна Топлинська з Дніпра. Особливо зараз, коли люди економлять на продуктах, нехтують якістю.

Ботулізм виникає через ураження токсинами бактерій Clostridium botulinum. Вони містять ботулотоксин одну з найсильніших отрут.

 Ботулотоксин у 400 разів токсичніший за отруту гримучої змії, продовжує.

Ботулотоксин утворюється в домашній консервації грибах, м’ясі, рибі, овочах, яка неправильно приготована, збережена чи транспортована.

 Особливо уважним треба бути з в’яленою, копченою та солоною рибою. Влітку вона популярна, але краще від неї утриматися, каже Топ­линська. На око не визначити, продукт уражений чи ні. Так само, як і на смак. Заради хвилинної насолоди не варто ризикувати життям. Те саме стосується і ковбаси.

Перші симптоми ботулізму можуть з’явитися за 2 год. і через 10 діб після вживання інфікованого продукту. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

 Симптоми проявляються поступово, тому до лікарні одразу ніхто не поспішає. У хворого виникає нудота, блювання, біль у животі. Таке враження, ніби в горлі є комок. Порушується зір, голос змінюється, стає тихим чи зникає. Є здуття, діарея. З’являється слабкість, запаморочення. При тяжкому перебігу стає важко дихати, порушується ковтання, збивається ритм серця.

Навіть тяжкий перебіг недуги може не супроводжуватися високою температурою. Тому за будь-яких підозр на ботулізм хворого необхідно госпіталізувати. Вилікувати таке отруєння вдома неможливо.

 Хвороба смертельна, затягувати з візитом до лікаря не слід, говорить Ганна Топ­линська. Крім стаціонарного лікування, яке призначають залежно від запущеності хвороби, важливо дотримуватися дієти номер 10. Не можна вживати жирні та пряні продукти.

Весь час відновлення в пацієнта має бути постільний режим.

 Щоб вберегтися від ботулізму, раджу не їсти з банок підозрілого кольору, запаху, з роздутими кришками чи не щільно закритими. Домашню консервацію можна вживати лише відносно свіжу. Старшу двох років краще викинути.

Read Previous

Росіян не впускатимуть в Україну

Read Next

Сумщину знову обстріляли: двоє людей загинули

Most Popular