Як перейти з одного виду пенсії на інший: інструкція

Українці можуть преходити з одного виду пенсії на інший.

Багато громадян мають право на отримання різних видів пенсії за віком, за інвалідністю, у зв’язку з втратою годувальника. Про це йдеться на сайті “Безкоштовна правова допомога”.

При цьому, отримувати українці можуть лише один вид. Але за бажанням вид пенсії можна змінити на більш вигідний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль розповів, що буде із субсидіями під час опалювального сезону

Для цього потрібно звернутися із заявою до управління Пенсійного фонду та залежно від обраного виду пенсії, додати до неї пакет документів:

– оригінал паспорта;
– оригінал та копія ідентифікаційного коду заявника;
– оригінал трудової книжки;
– оригінал диплома, якщо навчався на денному відділенні;
– оригінал військового квитка, якщо особа проходила військову службу або довідку військових комісаріатів;
– за бажанням довідку про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців до 1 липня 2000 року;
– довідку про проходження військової служби, нараховані суми грошового забезпечення та сплачені страхові внески, у разі якщо за період з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2016 року в реєстрі застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутні відомості, необхідні для військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), поліцейським, особам рядового та начальницького складу.

Рішення про переведення ухвалює не пізніше 10 днів після отримання заяви з усіма необхідними документами орган, який призначає пенсію.

При цьому періоди, за які немає інформації щодо сплати страхових внесків до Пенсійного фонду, не враховують. Після отримання даних про їхню оплату здійснюється перерахунок пенсії з моменту її призначення. Також провадиться перерахунок пенсії у разі відсутності даних про середню заробітну плату по Україні за попередній рік.

Якщо після проведення перерахунку розмір пенсії зменшився, пенсія у новому розмірі призначається з наступного місяця. Виплату нової пенсії провадять не пізніше одного місяця з дня ухвалення рішення про переведення на інший вид пенсії.

З 2023 року в Україні планують запровадити базовий пенсійний дохід. На рівні законодавства чітко встановлять суму, яка визначатиметься із мінімальних витрат на проживання пенсіонера.

Середній розмір пенсії на 1 липня 2022 року становить 4437 грн. Додатково платитимуть пенсіонерам, у яких страхові пенсії будуть нижчими за такий рівень.

Read Previous

Куди можна віддати речі в Києві на благодійність чи утилізацію

Read Next

Зірка “Кріпосної” пригадала, як відреагувала на рішення чоловіка йти воювати

Most Popular