Китай згорнув військові навчання біля Тайваню

Китай завершив свої чотириденні навчання біля Тайваню.

Їх він розпочав у відповідь на візит до Тайваню американської чиновниці Ненсі Пелосі, пише The Guardian.

Китайські військові тепер проводитимуть “регулярні” навчання на тайванській стороні, а “історичне завдання” “возз’єднання” Китаю може бути реалізовано, зазначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай “відрепетирував” напад на Тайвань

Визначені Китаєм зони для навчань розташовані довкола Тайваню і місцями перекривають ділянки, які Тайвань вважає своїми територіальними водами, подекуди – впритул до важливих портів. Керівництво Тайваню звинувачує Китай у де-факто блокаді.

Ненсі Пелосі стала найвищим американським політиком, який відвідав острів за останні 25 років. Китай засудив візит Пелосі і пообіцяв вжити заходи у відповідь, заявивши, що візит завдає серйозної шкоди миру та стабільності в Тайванській протоці. Китай припинив переговори зі США щодо оборони та клімату.

Китай запустив 11 балістичних ракет у води навколо північно-східного та південно-західного узбережжя Тайваню. Міністерство оборони Тайваню заявило, що під час навчань Китай фактично репетирував атаку на острів. Кілька китайських кораблів і літаків виконували місії в Тайванській протоці, причому деякі з них перетнули неофіційну лінію розмежування між острівною країною і КНР.

Тайвань привів армію у стан підвищеної бойової готовності. Міністерство національної оборони Тайваню відмінило відпустки деяких офіцерів і солдатів, а також мобілізувало сили протиповітряної оборони. Така мобілізація відбулася у зв’язку з наростанням тривожності через візит спікерки палати представників США Ненсі Пелосі на острів.

Раніше лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив, що США втручаються в справи Тайваню. Пекін бачить острів своєю територією. Він застеріг президента США Джо Байдена від “гри з вогнем”.

Read Previous

Загарбники злякалися HIMARS і ховають сили глибше в тил

Read Next

Сенатори США закликають Байдена оголосити Росію спонсором тероризму

Most Popular