У Тихому океані затонула космічна станція

23 березня 2001 року космічна станція “Мир” затонула в Тихому океані поблизу островів Фіджі.

Орбітальна станція становила складний багатоцільовий науково-дослідний комплекс. Базовий блок вивели на орбіту 20 лютого 1986-го. Впродовж 10 років додали ще 6 модулів.

Базовий блок 17КС №12701 був призначений для забезпечення діяльності екіпажу до 6 осіб та управління комплексом “Мир” зі змінною конфігурацією. Його зібрали на Землі у квітні 1985-го. З 12 травня 1985 року він піддавався численним випробуванням на монтажному стенді. У результаті блок істотно доробили, особливо його бортову кабельну систему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше літальний апарат піднявся в повітря

З 1986-го до 2000 року станцію відвідали 15 експедицій, з них 14 міжнародних за участю космонавтів Сирії, Болгарії, Афганістану, Франції (5 разів), Японії, Великої Британії, Австрії, Німеччини (2 рази), Словаччини, Канади. Усього на станції працювали 104 космонавти з 12 країн.

Наприкінці 1990-х на станції почали виходити з ладу різні прилади та системи. За деякий час уряд РФ, посилаючись на дорожнечу подальшої експлуатації та незважаючи на численні проєкти порятунку станції, вирішив затопити “Мир”. Станція відпрацювала втричі довше спочатку встановленого строку. Її затопили в спеціальному районі у південній частині Тихого океану.

18 березня 1899 року американський астроном Пікерінг відкрив Фебу. Це 27-й за віддаленістю від планети та 8-й за розміром природний супутник Сатурна.

Read Previous

Ердоган збирається зателефонувати до Путіна: про що говоритимуть

Read Next

Біля України скупчилися ворожі кораблі: яка їхня кількість

Most Popular