За три місяці російська мова має повністю зникнути з ефірів

17 липня 2024 року набирає чинності пункт 6 частини 8 статті 40 закону “Про медіа”, яка посилює вимоги щодо використання державної мови в ефірах українськомовних програм.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови.

“Відтак, вже за три місяці використання недержавної мови в ефірах допускається лише у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах. А усі виступи, інтерв’ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською”, – сказав мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Це сприятиме припиненню у телевізійних і радіоефірах режиму українсько-російської двомовності, який, за визначенням Конституційного Суду України, не відповідає конституційному статусові української мови як єдиної державної та є порушенням права громадян на отримання інформації і послуг державною мовою, сказав Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови – не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

“Сьогодні у телеефірах загальнонаціональних телевізійних каналів практикується українсько-російська двомовність, за якої учасники застосовують російську мову без перекладу, озвучення чи субтитрування державною. З 17 липня така практика буде припинена. Української стане більше”, – заявив мовний омбудсмен.

З 1 січня 2024 року згідно закону “Про медіа”, телеканали, які мають ліцензію на загальнодержавне мовлення, повинні транслювати програми державною мовою, зокрема і фільми, не менше, ніж 90% загального часу ефіру між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00 год.

За три місяці, 16 липня, для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження набирає чинності стаття 25 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” запрацював п’ять років тому. Мовний омбудсмен назвав важливі зміни із впровадженням норм закону.

Минулого року найбільше звернень громадян стосувалися сфери обслуговування споживачів, повідомив уповноважений.

Мовний омбудсмен пояснив, як реагувати на порушення вашого права на отримання інформації і послуг державною мовою.

Read Previous

В НБУ зробили заяву про криптовалюту – стосується власників

Read Next

Підтримав Путіна на концерті в Москві: оперному співаку з Буковини повідомили про підозру

Most Popular