Союзники отямилися, ухилянти попливли в Україну

У ніч на минулу неділю, після більш як піврічних зволікань, внутрішніх політичних чвар та невизначеності, Конгрес США ухвалив рішення про надання Україні військової допомоги в обсязі $61 млрд. То були часи, коли ми знали американських конгресменів краще, ніж депутатів Верховної Ради України. Майк Джонсон, Вікторія Спартс, Тейлор Грін, Чак Шумер. Українці масово дивилися пряму трансляцію засідання Конгресу, ніби це Євробачення чи фінал Ліги чемпіонів з футболу.

Для ухвалення “пакету” демократи та республіканці в Конгресі пішли на компроміс і вдалися до спільного голосування вперше з 1964 року (!!!). Так українське питання стало фактором американської політики та новітньої політичної історії США. За два дні рішення Конгресу було схвалено палатою представників і підписано президентом США Джо Байденом. Україна матиме зброю для своєї боротьби! Зокрема й давно бажані, далекобійні ATACMS. Хоча власне про них у пакеті й не йдеться, але всі знають, що вони є. Такі собі “ATACMS Шредінгера”. То є добре!

…лідер республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконел сказав, що Україна має право застосовувати американські ракети там, і у такий спосіб, як сама вважає за потрібне

До речі, лідер республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконел сказав, що Україна має право застосовувати американські ракети там, і у такий спосіб, як сама вважає за потрібне. Схоже представники республіканського політичного істеблішменту, довгий час стриножені москвоцентризмом свого лідера Трампа, отримали можливість продемонструвати справжній республіканський норов. Це ще, звісно, не республіканці часів Рональда Рейгана, але вже суттєвий прогрес.

Зволікання у наданні допомоги, дорого коштувало Україні. Втрачені життя, знищені будинки й електростанції, інші об’єкти інфраструктури, втрата ініціативи на фронті. Український письменник Юрій Андрухович каже: “Вони боялися російської поразки більше, ніж продовження цієї війни. І ось це, мені здається, все-таки найважливіша причина – це гальмування української перемоги”. Пізніше цю помилку визнав і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Ну, що ж, хай бодай так. Нам своє робить!

Німеччина, своєю чергою, передасть Україні найближчим часом ще один комплекс протиповітряної оборони Patriot. Він має прикрити Харків

Услід за США про рекордний пакет військової допомоги для України заявив і прем’єр Британії Ріші Сунак. Дуже важливо, що в британському пакеті ми отримаємо високоточні керовані бомби Paveway IV з підвищеною точністю і лазерним наведенням. А ще важливо те, що носії подібної зброї – винищувачі F-16 та Eurofighter. Але – не політиками єдиними! Словацькі пенсіонери, всупереч позиції свого прем’єра Роберта Фіцо, зібрали для України понад три мільйони євро. Ініціатором збору став 99-літній Отто Сімко, колишній журналіст і ветеран часів Другої світової. Щиро вдячні, пане Отто! Слов’янська єдність може бути й такою. Німеччина, своєю чергою, передасть Україні найближчим часом ще один комплекс протиповітряної оборони Patriot. Він має прикрити Харків. Це надзвичайно важливо і актуально.

Cеред тижня кумедна й дивна російська структура під назвою “Слідчий комітет” заочно оголосила підозру колишньому українському прем’єрові Володимиру Гройсману за організацію обстрілів на Донеччині. У нас що не прем’єр – то екстреміст! Арсеній Яценюк здобував свободу Ічкерії, Гройсман уславився на східних фронтах. Тепер принаймні відомо, хто всі ці роки “домбив Банбас”.

У соціальних мережах українців надзвичайно збурила новина про розпорядження МЗС щодо припинення консульського обслуговування чоловіків-українців, які перебувають за кордоном. Це ми вміємо! Українська єдність має свої характерні особливості, боротьба з самими собою. В мережах цілий тиждень розповідали анекдот про те, що ухилянти пливуть Тису в зворотньому напрямку для того, щоб оновити дані в ТЦК. Аж допоки двоє українців не перепливли в бік України й насправді! Щоправда не через Тису, а через Західний Буг, але то – нюанси.

Прогресивна Православна Церква України дозволила жінками ходити в штанах до церкви. “Двері нашої Церкви завжди відкриті для всіх – і для чоловіків, і для жінок. І чи будуть то жінки з покритою чи непокритою головою, одягнені в спідницю чи в штани, в будь-який день календаря – наші храми завжди відкриті для вас, аби стати місцем молитви та єднання з Господом” – сказали в ПЦУ.

За кілька днів вдалося назбирати 110 тонн, на суму 460 тисяч гривень. На ці гроші були придбані два автомобілі для підрозділу української ППО. Чи не вперше російська література стала Україні в пригоді

У національному комплексі “Експоцентр України” (колишня ВДНГ) в ці дні проходить великий книжковий ярмарок “Книжкова країна”. Лише в четвер, незважаючи на постійні повітряні тривоги та тимчасово не працююче метро, ярмарок відвідало більше десяти тисяч людей. Читаємо! А книгарня “Сенс” проголосила власну ініціативу: збір російської літератури на макулатуру. За кілька днів вдалося назбирати 110 тонн, на суму 460 тисяч гривень. На ці гроші були придбані два автомобілі для підрозділу української ППО. Чи не вперше російська література стала Україні в пригоді.

Українська дзюдоїстка Дар’я Білодід виборола золото на чемпіонаті Європи в хорватському Загребі. Ми не тільки начитані, але й – сильні! Хай гарних новин буде більше. Живемо далі!

Read Previous

Чому ЗСУ відводять танки Abrams з фронту: аналітики назвали причину

Read Next

Не плутати з повісткою: ТЦК вручатимуть новий документ

Most Popular