В столиці буде нова система оповіщення, аналогів якої в Україні немає

Бюджет Києва виділяє 11 млн грн на початок оновлення системи оповіщення містян у випадку надзвичайної ситуації.

Київ перейде від аналогової моделі оповіщення до цифрової, що більш релевантно з погляду вимог часу і технологій. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Спеціалісти розробили концепт та відповідний проект нової системи. За аналоги були взяті системи, що працюють у містах Польщі, у Нідерландах, Німеччині, Сполучених Штатах Америки. Нова система оповіщення не має аналогів в Україні.

“В умовах ризику подальшої зовнішньої агресії та небезпеки зовнішнього конфлікту ми змушені діяти рішуче для захисту Києва та його мешканців. У першу чергу, мова йде про те, щоб усі ланки цивільного захисту міста працювали швидко і дієво. Система оповіщення гарантія чіткої координації дій у випадку надзвичайної події з урахуванням масштабу та причини. На жаль, деякі елементи системи оповіщення, попри їхній робочий стан, не модернізувались десятки років. Нова система оповіщення включатиме ширший перелік каналів комунікації, можливість диференційованих сигналів для різних територій та груп населення, залежно від загрози”, зазначає Петро Пантелеєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити у випадку надзвичайної ситуації – у школах Києва тривають навчання

Заступник голови КМДА зауважив, що також зараз оновлюються інструкції для різних груп та категорій щодо порядку дій у разі надзвичайної ситуації та інструкції для населення: на які канали комунікації звертати увагу і які дії вчиняти після сигналу тривоги. Також будуть оновлені інструкції для різних типів закладів та установ, враховуючи специфіку медичні заклади, школи та дитячі садки, заклади соціального захисту тощо.

За останні сім років міські рятувальні служби перевірити понад 11 тисяч підвалів, які могли бути потенційними укриттями. Якщо ще кілька років тому було 1,5 тисячі придатних укриттів, то зараз 4,5 тисячі.

До фонду захисних споруд цивільного захисту входять понад 500 сховищ, які розташовані на об’єктах критичної інфраструктури і призначені для захисту працюючої зміни та майже 4500 споруд подвійного використання (355 підземних паркінгів, 256 підземних переходів та 47 заглиблених станцій Київського метрополітену, а також 3741 підвал та напівпідвал). Їх розташування можна побачити на карті на сайті КМДА.

Споруди подвійного призначення та найпростіші укриття передбачені для захисту людей під час надзвичайних ситуацій. В інший час їх використовують для господарських, культурних і побутових потреб жителів. Укриття розраховані на короткочасне перебування людей 12 години. Місткість залежить від загальної площі з розрахунку 11,5 квадратного метра на особу. Місця розташування захисних споруд позначаються за допомогою табличок і покажчиків напрямку руху до них. Повідомляються дані про балансоутримувача, номер телефону особи, відповідальної за утримання та експлуатацію споруди в мирний час.

Read Previous

На 27% зросли експортні відправлення Укрпошти. У які країни українці найчастіше відправляють посилки

Read Next

Україна та Росія торік наростили обсяги торгівлі

Most Popular