Інфаркт починається із задухи

 Із грудною жабою ми стикаємося щодня. Так в народі називають стенокардію. Вона може бути смертельна, бо спричиняє гострий інфаркт, каже 35-річний Олег Журба, завідувач відділення кардіохірургії Черкаського обласного кардіоцентру. При ній біль може віддавати в ліву руку чи щелепу.

Стенокардія найпоширеніша форма ішемічної хвороби серця. Супроводжується стискаючим або пекучим болем за грудиною під час навантаження. Він минає в спокої. До групи ризику входять ті, хто зло­вживає алкоголем, курить, мало рухається, має підвищений рівень глюкози.

 Як тільки відчули такий біль, потрібно сісти або лягти. Взяти під язик таблетку нітрогліцерину для розширення коронарних судин, які постачають кров до серця. Якщо за хвилину стан покращився це стенокардія. Треба звернутися до медиків для огляду. Нітрогліцерин не лікує, а знімає симптом. Потім слід розжувати таблетку аспірину для швидкого розрідження крові.

Стенокардія буває й безболісна. Людина не відчуває болю в серці, руках чи щелепі. Лише задуху і слабкість. Так часто буває у хворих на цукровий діабет через проблеми в коронарних артеріях.

 Нещодавно був у мене пацієнт із незначною задухою. Обстеження показало пошкодження головної судини на 95 відсотків. Мав високий ризик інфаркту. Ми пришили нові судини до артерій пацієнта, щоб обійти забиті бляшками ділянки. За 12 днів чоловіка виписали.

Так буває, коли в стінці коронарної судини відкладаються холестерин та зайві жири. Утворюється бляшка, що перекриває приплив крові до серце­вого м’яза. Поступово ця ділянка відмирає без живлення.

 Для діагностики стенокардії роблять коронарографію. Вона показує бляшки, які закривають отвір артерій. Тому ті не можуть доносити кров до серця. Пацієнти з підтвердженою хоча б раз стенокардією на кардіограмі повинні пройти це дослідження стану артерій.

Хворим у руку вводять контрастну речовину й дивляться, як вона наповнює судину. Добре видно, де є бляшки.

 Якщо є одне або два звуження робимо стентування. Через артерію на руці вводять “зонтик” до місця розташування бляшки й розкривають його. Це відкриває просвіт судини і відновлює потік крові. Пацієнт повинен приймати ліки для розрідження крові й приживання стента. Коли ж багато пошкоджених артерій, слід робити шунтування пришивання судин.

Для профілактики стенокардії потрібно контролювати вагу й тиск. Не зловживати алкоголем і цигарками.

Read Previous

Шоколадний коктейль присмачують коньяком

Read Next

Польща пом’якшує карантин і знімає низку Covid-обмежень

Most Popular