Фіналісти “Авто року в Україні 2022”: як виглядає топ-десятка обрана українцями

Цього тижня журі із близько двох десятків експертів-журналістів випробували 10 моделей-фіналістів на звання “Автомобіль року в Україні 2022”. У фінал вони пройшли після голосування автолюбителів всієї країни.

Порівняльні тест-драйви “десятки” відбулися на спеціально прокладених маршрутах Вишгородського району Київської області.

Gazeta.ua ділиться враженнями про новинки і пропонує ознайомитися із 10 машинами, серед яких оберуть Автомобіль року в Україні у категорій “легковик” і “кросовер”.

Citroen C4 New

Новинку почали продавати в Україні менше двох місяців тому у грудні. Авто має кузов крос-хетчбек. Спереду решітка радіатора переходить у денні ходові вогні, головні фари вбудовані у бампер. Задні ліхтарі також оформлені у два яруси.

Цікавим рішенням салону машини є підставка для планшета для переднього пасажира. Кріплення-рамка встановлюється над бардачком. При цьому в комплекті з рамкою йде плівка, яка убезпечує зображення на екрані планшету від погляду водія аби не відволікати.

Тестове авто оснащене 4-циліндровим 1,5-літоровим турбодизелем на 130 к.с. і 7-ступеневою автоматичною коробкою передач. Виробник декларує витрату палива – 4,1 л у місті, 3,6 л на трасі. Вартість автомобіля 582,5 тис. грн

Машина оснащена РНС-амортизаторами, тому їде дуже м’яко поганою дорогою. Керування не гостре, модель не спрямована на активну їзду.

Із переваг комфортна підвіска. Із недоліків високі пороги салону.

Nissan Leaf

Цього літа в Україні офіційно почали продавати японський електромобіль Nissan Leaf другого покоління. Модель пропонують у єдиній комплектації N-Connecta із 40-кіловатним акумулятором і 150-сильним двигуном. Коштує легковик у такій версії – від 948,7 тис грн.

Nissan Leaf другої генерації побудований за тією ж схемою, що і перший, – під капотом розміщений електродвигун, у підлозі вмонтовані акумуляторні блоки. Привід машини – передній. Роль коробки передач виконує редуктор. Запас ходу в новинки – 270 км у змішаному циклі їзди і 389 км у місті.

Із переваг електромобіля багата комплектація і великий запас ходу. З недоліків відсутні імпульсні кнопки скло підйомників на всіх дверях, крім водійської.

Hyundai Tucson Hybrid

Четверта генерація корейського кросовера Hyundai Tucson з’явилася в Україні у березні торік. З гібридною силовою установкою цю модель почали продавати із серпня.

Кросовер має принципово інший підхід до дизайну кузова із різкими лініями та ребрами жорсткості. При конструюванні салону торпеду зробили мінімально глибокою, аби було більше місця для пасажирів.

Силовий агрегат машини складається із бензинового 1,6-літрового двигуна, електродвигуна й акумулятора, що заряджається від ДВЗ і дає електрику для електромотора.

Під час руху електричний двигун працює тоді, коли потрібно найбільше зусиль для приведення в рух машини при рушанні з місця, розгоні до 30 км/год. Таким чином у ці моменти не працює бензиновий мотор і заощаджується пальне. Всередньому машина споживає 4,8 літрів бензину у місті й 6 літрів на трасі. Вартість моделі від 1,038 тис. грн. У максимальних комплектаціях автомобілем можна керувати із брелока виїжджати і заїжджати на парковку.

З переваг автомобіля місткий салон і невелика витрата палива. Із мінусів за вартістю автомобіль коштує, як на клас вищий і більший Hyundai.

Volkswagen Golf GTІ

Восьму генерацію моделі німецького автовиробника почали продавати в Україні весною торік. Дизайн кузова лишився стриманим і впізнаваним.

У стартовій версії за 920,4 тис. грн автомобіль оснащений 1,4-літровим атмосферним бензиновим двигуном на 150 к.с. і 8-ступеневою автоматичною коробкою передач. Ця найдешевша комплектація моделі відтепер має світлодіодні фари, підігрів керма і крісел, цифрову панель приладів, кнопку запуску двигуна. Однак колісні диски лишили штампованими металевими.

У тестах для журі брала участь версія GTІ. Вона більш ніж на 100 тис. дорожча за базову й має 245-сильний 2-літровий двигун, 7-ступеневу коробку передач DSG, блокування диференціалу VAQ тощо.

Із її переваг можна відзначити точну керованість і налаштування підвіски. Із недоліків відсутність звичних USB-портів у салоні авто.

Toyota Land Cruiser 300

Нове покоління рамного японського позашляховика почали продавати в Україні із серпня минулого року. Він має жорсткіший і легший кузов, більше електроніки та просторіший салон, ніж в попередньої генерації.

Тестова модель була оснащена третім рядом сидінь, кнопкою запуску двигуна, яку можна запрограмувати на відбиток пальця водія, та іншими опціями.

Таку модель більше не комплектуватимуть 8-циліндровим силовим агрегатом, лише 6-циліндровим із двома турбінами. Можна обрати бензиновий силовий агрегат об’ємом 3,3-3,5 літри. Або ж дизельний 3,3-літровий. Вартість машини починається від 2,507 млн . грн.

Перевагою моделі є хороша прохідність і тяговитий двигун. Серед недоліків слабка жорсткість капота.

Hyundai IONIQ 5

Корейський електромобіль продають в Україні із серпня минулого року. Машина має кутастий дизайн кузова, що перегукується із концепт-карами і першою самостійною моделлю від Hyundai – Pony 1970-х років.

На даху електрокара розмістили сонячну батарею. Салон зробили в мінімалістичному стилі із великою кількістю елементів, які можна в щось трансформувати. Наприклад, центральну консоль між передніми сидіннями можна переміщати, заднє сидіння з електроприводом перетворити в лежаче положення тощо.

Підвіска машини складається із пневмо-балонів для забезпечення більшої м’якості ходу. Вартість моделі від 1,24 млн грн.

Тестова машина має акумулятор на 73 кВт/год, повний привід, два електродвигуни сумарною потужністю 305 к.с. і запас ходу в 480 км.

Із переваг електромобіля великий запас ходу на одному заряді. Із недоліків крени в поворотах на швидкості понад 140 км/год

Opel Mokka

Німецький кросове створений у новій стилістиці бренду. Відтепер лицева частина машини має глянцеву чорну фальш-решітку радіатора, денні ходові вогні, вбудовані у блок фари у формі бумерангів і яскраві кольори кузова.

Машина має й нову стилістику салону. Більшість маніпуляторів для водія перенесені на великий дисплей торпеди.

Вартість новинки від 644 тис. грн.. Її пропонують із 100- і 130-сильним двигуном на вибір об’ємом 1,2 літри. Вони працюють із автоматичною коробкою передач.

Із переваг машини її рульове керування точніше і розгін машини кращий, ніж в інших автівок на цій базі концерну Stelantis. Із недоліків хотілося б кут відчинення задніх дверей.

Audi e-tron GT

Німецький електромобіль продають в Україні з лютого минулого року. За типом кузова це спортивний седан, у якого основний багажник розміщений позаду, додатковий – спереду під капотом.

Електромобіль побудований на тій самій платформі, що і німецький Porsche Taycan. Але має інші налаштування й інакший підхід до дизайну кузова та салону. Машина добре тримає дорогу й розганяється до 100 км/год за 4,1 секунди. Запас ходу електромобіля на одному заряді 488 км.

Із переваг моделі заповнення акумулятора для пробігу в 100 км за 5 хвилин, преміальний рівень машини. Із недоліків низька посадка, найвища швидкість зарядки може бути лише на спеціальних зарядках, яких небагато.

Mercedes-Benz C-Class

Німецький автомобіль цієї моделі продають в Україні з минулого року. Авто має спортивний дизайн і двосекційні задні ліхтарі. Коштує від 1,298 млн грн..

Із двигунів можуть бути встановлені на вибір три бензинових, та два турбодизельних двигуни. Бензинові мають однаковий об’єм у 1,5 літри, але різну потужність від 170 до 204 к.с. Є в гамі і два турбодизеля. При об’ємі 2,0 л вони видають 200 та 265 к.с. Коробку передач в усі варіанти виконання встановлюють однакову 9-ступеневу.

Машина має активний радар та електронне керування, що допомагають підтримувати відстань до авто попереду. Система автоматично гальмує за авто попереду до повної зупинки зі швидкості 100 км/год. Електроніка новинки тепер розпізнає не лише знаки, а й сигнали світлофора.

Із переваг Mercedes-Benz C-Class точна керованість. Із недоліків у середній комплектації регулювання крісла вперед-назад механічне, що для преміальних машин нетипово.

Subaru Outback

Японський універсал продають в Україні із весни минулого року. Машина має новий кузов і двигун, порівняно з попередньою генерацією. При цьому вона також має високий кліренс і по периметру, ніби кросове, обшита пластиком в районі колісних арок і порогів. На даху встановлені реслінги для додаткового багажника.

Салон автомобіля виконаний в консервативному стилі зі стрілочними шкалами приладів, класичною ручкою коробки передач і використанням шкіри. Авто має світлодіодні адаптивні фари та чимало опцій для допомоги водію активний круїз-контроль, систему утримання в своїй смузі, систему контролю втоми та відволікання водія від дороги.

Вартість машини від 1,3 млн грн.

Переваги автомобіля великий багажник, можливість долати бездоріжжя. Недоліки висока вартість.

Акцію “Автомобіль року в Україні 2022” проводять понад 20 років. У її рамках обирають переможців у різних номінаціях. Торік у номінації “Легковий автомобіль 2021” перемогла чеська Skoda Octavia. У номінації “Кросовер 2021” кращим став французький Peugeot 2008.

Read Previous

Інтерв’ю Руслани про Майдан, Небесну Сотню, криваві розстріли та особисті переживання

Read Next

“Металіст” готує гучний трансфер

Most Popular