Скількі учнів та учениць після закінчення школи хочуть залишитися в Україні: опитування

Понад 50% учнів та учениць після закінчення школи хочуть лишатися в Україні.

Водночас третина учнів та учениць у містах (31%) хотіли б переїхати за кордон. У селах такий показник становить 16%. Про це свідчать результати дослідження “Війна та освіта. Два роки повномасштабного вторгнення”, проведеного соціологічною агенцією Vox Populi на замовлення благодійного фонду savED.

На запитання “Де хотіли б жити / де хочуть, щоб діти жили після школи?” автори дослідження отримали відповіді:

найімовірніше, жити в Україні в цьому ж населеному пункті – так відповіли 29% дітей та 37% батьків;
найімовірніше, жити в Україні, але переїхати в інший населений пункт – так відповіли 23% дітей і 17% батьків;
найімовірніше, переїхати за кордон – так відповіли 26% учнів і 23% батьків;
не знаю – так відповіли 20% дітей та 22% батьків;
інше – 2% учнів і 1% батьків.

“Якщо чесно, ця цифра (кількість охочих переїхати за кордон. – Gazeta.ua) більша. Тому що ті 20%, які не знають, вочевидь, також для себе такий сценарій розглядають”, – зазначила Олена Северенчук, директорка фонду savED.

Водночас, як свідчать результати дослідження, третина учнів та учениць у містах (31%) хотіли б переїхати за кордон. У селах такий показник становить 16%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленському довіряють 70%. Єрмаку не довіряють майже 60% – опитування

Які ж плани мають учні та їхні батьки після школи? У 34% дітей (27% батьків) є конкретні плани, 48% (54% батьків) розглядають різні варіанти, а 19% з кожної групи ще не знають, що хочуть робити у майбутньому.

У понад трьох чвертей (77%) опитаних учнів бажаний сценарій дій після школи – продовжити навчання. Зокрема, 35% дітей хотіли би вступити до провідного університету України, 17% – до іншого університету, 8% – до технікуму/коледжу України, а 18% – за кордон.

Серед інших популярних бажаних сценаріїв учнів та учениць:

піти працювати – 6% (1% у батьків);
зробити собі “вільний рік” (gap year) – 7% (3% у батьків);
вступити на військову службу – 4% (1% у батьків);
створити родину – 2% (0% у батьків);
волонтерити – 1% (0% у батьків).

У дослідженні взяли участь учні віком 14+ років, батьки, вчителі, представники адміністрації закладів освіти та органів місцевого самоврядування. Загалом було опитано 1397 учнів, 1288 батьків, 1141 педагог, 146 представників адміністрацій шкіл та 64 представники органів місцевого самоврядування в усіх областях України.

У Великій Британії 38% людей молодше 40 років стверджують, що вони відмовилися б служити у збройних силах у разі нової світової війни.

Ще 30% відповіли, що не служили б, навіть якби на їхню країну напали. Про це свідчать результати опитування міжнародної компанії YouGov.

Як пояснили автори опитування, громадяни від 18 до 40 років – це та вікова категорія, яку британський уряд найперше призивав на військову службу під час Першої та Другої світових воєн.

Read Previous

У давнину у березня було понад 20 назв

Read Next

Які напої та їжа для котів стануть отрутою

Most Popular