Вторгнення Путіна відкинуло економіку РФ на роки назад – Bloomberg

Повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну відкинуло російську економіку на чотири роки.

Загарбницька війна спричинила один із найтриваліших спадів у історії Росії, пише Bloomberg із посиланням на прогнози 12 аналітиків. ВВП країни в річному обчисленні скоротився на 4,7%.

“Економіка втратить чотири роки зростання, повернувшись у другому кварталі поточного року до показників 2018 року. Скорочення сповільниться в четвертому кварталі, оскільки м’яка грошово-кредитна політика підтримуватиме попит. Водночас 2023 року економіка РФ втратить ще 2% через те, що заборона на енергоносії в Європі гальмуватиме експорт”, зазначив економіст Олександр Ісаков.

Міжнародні санкції сильно вдарили по російській торгівлі й паралізували такі галузі, як автомобілебудування. Водночас скоротилися витрати на споживання. Хоча економічний спад поки що не настільки стрімкий, як очікувалося, Центральний банк РФ прогнозує, що в найближчі квартали він посилиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія фінансує війну в Україні контрабандним золотом із Судану CNN

“Криза розвивається по дуже плавній траєкторії. У кращому разі економіка сягне свого мінімуму до середини 2023 року”, вважає провідний фахівець російської економіки з банку “Центрокредит” Євген Суворов.

Банк Росії вжив заходів щодо стримування потрясінь на ринках, запровадивши обмеження на рух капіталу й різко підвищивши відсоткові ставки. Видобуток нафти відновлюється, а витрати домогосподарств демонструють ознаки стабілізації. Фіскальні стимули та заходи пом’якшення грошово-кредитної політики в останні місяці також почали діяти, послаблюючи вплив міжнародних санкцій. Така реакція забезпечила м’яке падіння економіки. Економісти вважають, що скорочення виробництва за весь рік становитиме лише 3,5%.

Водночас Банк Росії прогнозує, що ВВП в поточному кварталі впаде на 7% і падатиме надалі. У другому кварталі економіка скоротилася на 4,3%.

Згідно з прогнозами Міжнародного енергетичного агентства, щомісячне зниження видобутку нафти розпочнеться в серпні й до початку наступного року нафтовидобуток у Росії знизиться приблизно на 20%.

Економіка Російської Федерації катастрофічно страждає через повномасштабну війну в Україні, але російський диктатор Володимир Путін намагається приховати реальну ситуацію.

Тиск підштовхує Путіна до нестійких, радикальних фіскальних і монетарних інтервенцій. Кремлівські фінанси перебувають у набагато, набагато важчому становищі, ніж заведено вважати. Економіка РФ скалічена санкціями.

Read Previous

У США застрелили чоловіка, який намагався проникнути в офіс ФБР

Read Next

Безпорадність і сором: відеоогляд матчу “Університатя” – “Зоря”

Most Popular